Superfoods
– z czym to się je?

przez Editor

Sklepowymi półkami, bazarowymi straganami i blogowymi przepisami rządzą teraz superfoods – produkty do niedawna mało popularne lub wręcz nieznane, a znacząco wpływające na nasze zdrowie czy wspomagające procesy odchudzania.


 

Katalog super jedzenia może być nieskończenie długi. Bo super jest wszystko co zdrowe, nieprzetworzone, w pełni naturalne i pełne ważnych dla naszego organizmu składników. Ważne, żeby super jedzenie stanowiło składnik diety, ale nie dietę jako całość, bo nawet one nie dostarczą wszystkich, niezbędnych makro- i mikroelementów.
TOP 10 superfoods

Poniżej lista najpopularniejszych produktów wymienianych wśród superfoods, a z drugiej strony, chyba najdziwniejszych, bo jeśli wymienisz je osobom nie śledzącym na bieżąco blogów kulinarnych i mediów lifestyle’owych, to mogą nie wiedzieć, czy chcesz ich otruć czy nakarmić.

Jarmuż – odmiana kapusty, roślina bogata w antyoksydanty, o właściwościach przeciwzapalnych. Źródło witaminy K, C, karotoneidów, wapnia i żelaza oraz związku o właściwościach przeciwnowotworowych – sulforfanu. Jarmuż wykorzystywany jest jako składnik zup, sałatek, makaronów, soków, a nawet jako chipsy.
Nasiona Chia – nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem kwasów omega-3 i antyoksydantów, nie zawierają glutenu. W kuchni występują zazwyczaj jako składnik puddingów i dodatek do owsianek, jaglanek i sałatek owocowych.
Jagody Goji – wykorzystywane są w homeopatii przy chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Według chińskiej medycyny naturalnej jagody goji pozytywnie wpływają na system immunologiczny, stawy i kości, wzrok oraz opóźniają procesy starzenia. W ich skład wchodzą aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy C, B1, B2, B6 i E oraz fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen. Jagody goji są też cennym źródłem karotoneidów, polifenylów i bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP, który ma działanie stymulujące układ odpornościowy, oraz właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Ostropest plamisty – zawiera m.in. flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy C i K i sole mineralne, w tym sylimarynę – silny przeciwutleniacz. Ma działanie przeciwzapalne, wspiera regenerację wątroby, odtruwa. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ma właściwości przeciwzakrzepowe oraz poprawia karmienie i laktację. W kuchni wykorzystywany jest głównie w sałatkach i jako napar.
Czystek – zawiera wysokie stężenie antyoksydantów, a co za tym idzie – hamuje stany zapalne, może mieć nawet właściwości przeciwnowotworowe. Chroni naczynia krwionośne i zapobiega chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca, a także pozytywnie działa na układ odpornościowy, walcząc z bakteriami, drobnoustrojami i hamując uwalnianie histaminy (aspekt antyalergiczny). Czystek spożywamy głównie w formie naparu z ziół, herbaty.
Quinoa (komosa ryżowa) – quinoa zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E. Można ją spożywać jako warzywo (młode liście), a owoce przypominają ziarna i mogą stanowić w kuchni substytut kaszy, z komosy robi się również mąkę.
Rokitnik – owoce „rosyjskiego ananasa” są bogate w witaminy: C, E, F, K i P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, flawonoidy, fosfolipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mangan, żelazo i bor. Rokitnik zawiera bardzo mało cukru. W kuchni wykorzystywany jest do robienia soków, dżemów, przecierów i sosów.
Morwa – morwa jest polecana przy leczeniu nadwagi, cukrzycy, anemii i chorób nerek. Zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, a owoce są bogate w witaminy A, B1, B2 i C. W liściach występuje witamina B1, B2, B6, PP i sterole. Owoce można wykorzystywać do ciast, deserów, win i likierów. Z liści parzy się herbatę oraz produkuje się suplementy diety.
Pyłek pszczeli (pierzga) – uzupełnia dietę o aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm i zwiększa poziom żelaza we krwi. Ma właściwości odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Pyłek pszczeli powinno się spożywać przed jedzeniem, zaleca się mieszanie go z wodą, miodem, nabiałem (serkiem, mlekiem) lub sokiem.
Spirulina – mikroglon, bogaty w białko, zawierający witaminy A, B, C, D, E, K i inne oraz magnez i beta-karoten. Spirulinę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków, suplementów oraz jako dodatek do diety. Ma działanie detoksykacyjne, stymuluje układ immunologiczny, a także działa osłonowo na błonę śluzową żołądka. Używana do sałatek i koktajli.

Polskie superfoods

Polska kuchnia zdecydowanie nie musi się wstydzić – też mamy swoje super-składniki diety. Tylko nie wszyscy mamy świadomość, które to. Ziolowyzakatek.com.pl jako polskie superfoods wymienia m.in.:

Sok z brzozy – zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Ma lecznicze właściwości w przypadku reumatyzmu i rwy kulszowej, anemii, chorób serca, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność. Sok z brzozy może być składnikiem deserów, kremów do ciast, sosów sałatkowych, a także – jako syrop – napoi.
Pokrzywę – zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminy A, B, C i K, wapń, krzem, magnez, potas. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, ułatwia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, leczy reumatyzm, wspomaga leczenie alergii i leczenie nowotworów, likwiduje obrzęki i wspomaga odchudzanie. Można z niej sporządzić zupę, sałatkę, napar czy herbatę.
Gwiazdnicę – roślina bogata w witaminę C, prowitaminę A, saponiny, flawonoidy, witaminy E, PP, B1, B2, potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, magnez, selen, jod i krzem. Ma właściwości chłodzące i oczyszczające, jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, gojeniu ran i przeciwbólowo. Działa odchudzająco i odtruwająco. Może posłużyć do robienia sałatek i naparów.
Kiszoną kapustę – wszelkie kiszonki są bogatym źródłem witaminy C. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, E, P, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, potas oraz siarkę, dzięki której korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Kiszona kapusta wzmacnia naszą odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, pobudza soki trawienne, ma lecznicze działanie na wątrobę, śledzionę, reumatyzm i miażdżycę oraz oczyszcza organizm. Kiszona kapusta może być składnikiem surówek, bigosu, zup oraz soków.
Borówkę / jagodę leśną – źródło antyoksydantów i witamin: C, A, z grupy B oraz PP a także selenu, cynku i miedzi. Wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne i pozytywnie wpływa na pracę mózgu i wzrok. Zapobiega chorobom układu moczowego i leczy zatrucia pokarmowe. Najlepiej jeść je nieprzetworzone, ale można je dodawać do deserów, w formie dżemu do mięs czy syropu do herbaty.
Aronię – zawiera bioflawonoidy, witaminy C, PP, B2, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor. Zawarte w aronii przeciwutleniacze przeciwdziałają chorobom nowotworowym, owoc ten ma też pozytywne działanie w przypadku nadciśnienia i chorób oczu oraz obniża poziom cholesterolu. Z aronii robi się soki i przetwory, a suszoną można parzyć.
Cebulę i czosnek – czosnek jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwnowotworowe i dezynfekcyjne, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i walczy z infekcjami. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy B1, B2, C, PP, A, potas, magnez, wapń, kobalt, chrom, nikiel oraz olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Cebula zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas. Ma silne właściwości fitoncydowe, czyli hamujące rozwój mikroorganizmów, działa dezynfekująco, obniża ciśnienie krwi, poprawia przemianę materii. Zarówno cebula jak i czosnek to składniki zup, sałatek, marynat do mięsa i ryb, syropów.
Olej lniany i siemię lniane – bogate źródło kwasów omega-3, witaminy E, cynku, lecytynę, błonnik rozpuszczalny (siemię). Obniżają poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na przemianę materii, pomagają zachować homeostazę organizmu. Siemię lniane działa osłonowo i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego. Olej (na zimno) stosujemy do sałatek, gotowanych jarzyn, sosów. Siemię można stosować jako dodatek do sałatek, jako napar, a nawet w słodyczach.

[divider line_type=”Full Width Line” custom_height=””]

Artykuły powiązane